DEBO VOEGERSBEDRIJF VOF    

Nieuwbouw, Renovatie en Restauratie

 

Nieuws


Terug naar overzicht

01-02-2014

Wat is voegrenovatie en gevelreiniging

Wat is voegrenovatie en gevelreiniging

Voegrenovatie
Wilt u de voegen van uw gevel herstellen, bijvoorbeeld omdat u het idee heeft dat deze een zwakke plek vormen, of er scheuren zijn ontstaan? Laat een vakkundige voegrenovatie uitvoeren, zodat u kunt rekenen op een gevel die stevig in elkaar zit en een goede bescherming biedt tegen de weersinvloeden van buitenaf.
Zijn uw voegen niet langer van goede kwaliteit en wilt u deze daarom laten herstellen? Het is de meeste gevallen van belang om het voegwerk te herstellen, door dit uit te kappen of uit te krabben (slijpen). Wij maken gebruik van speciaal hiervoor ontwikkelde machines.

Gevereiniging
Het reinigen van een gevel houdt simpelweg in dat de aanwezige vervuiling op een gevel verwijderd wordt. Het is niet mogelijk om met 1 reinigingsmethode alle soorten vervuiling op alle ondergronden te verwijderen. Per gevel zal de juiste aanpak bepaald moeten worden.
Er moet naar 3 essentiële onderdelen van gevelreiniging gekeken worden om de juiste aanpak te bepalen:
Over wat voor soort vervuiling hebben we het ?
Over wat voor soort ondergrond hebben we het ?
Hoe schoon is schoon ?
Soorten vervuiling
De ene vervuiling is vanzelfsprekend de andere niet. Hebben we het over vervuiling door neerslaand roet ? vervuiling die wordt veroorzaakt door fabrieken ? is er sprake van witte muuruitslag vanuit de muur zelf ? Is er sprake van vochtvervuiling zoals schimmel ? Of praten we over uitwerpselen van een duivenkolonie die zich op de dakrand heeft genesteld ? Ook graffiti is een mogelijke vervuiling.
Het vaststellen van het soort vervuiling of soorten vervuiling is noodzakelijk om de juiste reinigingsmethode vast te stellen.

Soorten ondergronden
Wist u dat er ruim 3000 soorten bakstenen in Nederland toegepast worden ? Dan hebben we het niet alleen over kleuren, maar ook structuren (open/dicht), hardheid, gladheid, samenstelling etc. Ook de voegen tussen bakstenen in gevelmuren kennen veel soorten, samenstellingen.
Al deze ondergronden vergen verschillende aanpakken. Eenzelfde aanpak zal bij de ene muur nauwelijks effect hebben op de vervuiling, terwijl bij een andere muur niet alleen de vervuiling wordt verwijderd maar ook de muur zwaar beschadigd wordt.

Reinigingsgraad
Hoe schoon is schoon is een veelgehoorde opmerking in de gevelreinigingsbranche indien een klant eist dat de gevel 'schoon' wordt. Moet alleen de meest grove vervuiling verwijderd worden ? of moet de gevel als nieuw worden ? (dan dient veelal de buitenste schil verwijderd te worden en moet er ook gerenoveerd en geïmpregneerd worden).
En een monumentaal pand dat als 'nieuw' eruit moet gaan zien, verliest vaak veel van de natuurlijke charme. Besef dan ook dat hoe schoner een gevel moet worden, des te aggressiever de methodes moeten zijn.

Verschillende gevelreinigingsmethodes
Uiteindelijk wordt er op basis van het gewenste reinigingsresultaat, het soort ondergrond en de soort vervuiling een reinigingsmethode bepaald. Aangezien een gevel zelden uit 1 soort materiaal bestaat en ook vaak meerdere soorten vervuiling heeft, wordt ook de reinigingsmethode meestal een combinatie van methodes.

Mechanische reiniging
Heeft u te maken met hardnekkig vuil op uw gevel? Maak dan gebruik van het mechanisch reinigen van uw gevel, waarmee u ervoor zorgt dat u de oorspronkelijke uitstraling terug kunt krijgen. Mechanisch reinigen kan gebeuren door een gevel te stralen met water en een miniraalzand of onder hogedruk reinigen met warm of koud water.

Chemische reinigen
Wilt u een chemische gevelreiniging uit laten voeren? Er bestaan verschillende mogelijkheden, op basis van de basen en de zuren die er beschikbaar zijn. Uiteindelijk zorgt u voor het oplossen van het vuil, dankzij het juiste gebruik van de chemische middelen.

Witte muuruitslag / uitbloei
Vooral bij nieuwe metselwerken
Ogenschijnlijk mooi en strak opgeleverde nieuwbouwwoningen kunnen na enkele weken of maanden ontsierd worden door witte vlekken of sluiers op de bakstenen muren ook wel witte muuruitslag of uitslag metselwerk genoemd. Hoe ontstaat het, wat kun je er aan doen en hoe kun je een nieuwe muuruitslag voorkomen ?

Wat is witte muuruitslag ?
Witte muuruitslag wordt veroorzaakt door zoutuitbloei of kalkvervuiling. Zowel zout als kalk zijn stoffen die voorkomen in de baksteen of in de mortel. Negen van de tien keer gaat het om het metsel- en voegwerk dat niet goed kan opdrogen waardoor het kalk dat erin zit niet kan binden, maar naar buiten zal treden.
Witte zoutuitslag
Indien tijdens de eerste 72 uur na het metselen van de muur het metselwerk te vochtig wordt (bijvoorbeeld door een regenbui) dan zullen bepaalde oplosbare stoffen zoals kalk en zout door het teveel aan vocht naar de oppervlakte getransporteerd worden. Eenmaal aangekomen aan de oppervlakte zal het water verdampen en alleen zout en kalk blijven achter.
Deze restanten zijn dan als witte muuruitslag zichtbaar.

Witte kalkvervuiling
Doordat zuurstof de kalk in de mortel niet kan bereiken zal het kalk niet gaan binden, maar gaan oplossen in het water.Kalkuitslag is in feite geen uitslag maar vervuiling omdat het zogenaamde kalkhydraat uit de mortel door grote regenbuien oplost en uitspoelt over de muur of gevel. Na opdroging zal de kalk uitharden en achterblijven op de gevel als een witte sluiervervuiling.
Hoe kun je witte muuruitslag verwijderen ?
Het verwijderen van zoutuitslag wordt met behulp van water gedaan aangezien het zout in het water oplost. De hoeveelheid water en de druk hangt af van de situatie, maar in feite kan begonnen worden met simpel water opbrengen met behulp van een tuinslang.
Witte kalkuitslag kan niet zomaar met water verwijderd worden. Afhankelijk van de situatie zal er nat gestraald dienen te worden of behandelen met een folominezuur.
Een prefect middel hiervoor is FHB-11 Of Buiding LiquidTerug naar overzicht